2011. május 31., kedd

gondolat

Az önkifejezés egyre különlegesebb, színesebb módjai látnak napvilágot. és bár mindenfelé hevesen hirdetik, "légy önmagad", sok helyen mégsem ezt tapasztalhatjuk. legjobb és legalapabb példa erre az öltözködés. talán már kis hazánk is javuló tendenciát mutat, azonban itt, berlinben minden képzeletet felülmúló kreációkkal (is) találkozhatunk. ami viszont a legpozitívabb és szimpatikusabb,az az, hogy senki nem szólja meg, veri meg, neveti ki az illetőt, nézzen ki akárhogy is az illető. egy alkalommal egy bőr nyakörves,bőr shortos 50es féfi szállt fel a "barátjával" az s-bahnra, azonban senkinek a szeme se rebbent. de nem is konkrétan az öltözködésre szerettem volna kilyukadni, sokkal inkább a nemi hovatartozásra- és annak elfogadására. a vélemények megoszlanak etekintetben, az erről való vitát pedig a végtelenségig lehetne folytatni. mi lenne azonban, ha (és ezt tartom a legkézenfekvőbbnek) egyszerűen elfogadnánk? tenni úgysem tudunk ellene... na és itt jön az én "tapasztalatom"! metrón,villamoson,vonaton,utcán,diszkóban...egyszóval MINDENHOL látni meleg párokat. mind nőket, mind férfiakat. megszokott látvány, bár eleinte szokatlan volt, főleg az otthoni mentalitás miatt. itt azonban senki nem bántja őket. és bár lehet egyet nem érteni a homoszexualitással, ugyanúgy tiszteletben kell tartani ( és tartják is!) mint a heterókat. ez azonban csak az én véleményem, ha más másképp vélekedik erről, azt is tiszteleben tartom.
másik pozitív példa ezzel kapcsolatban: spanyol erasmusosok (igen,fiúk is) körében szokás, hogy ha régen látták egymást, vagy valamit ünnepelnek, vagy valaminek együtt örülnek, ölelgetik és puszilgatják egymást,egymás nyakába ugranak.. egy alkalommal szóba is került, hogy nálunk már rég "lebuzizták" volna őket, mire ők azt felelték meglepve, hogy annyira biztosak a nemi identitásukban ( félreértések elkerülése végett: heterók ) hogy nincs szükségük arra,hogy az miatt aggódjanak, ki mit gondol róluk azért, mert a szeretet jeleként megölelik egy barátjukat.
van még mit tanulnunk, úgy gondolom.

2 megjegyzés:

  1. hát, Pesten sincs ám ez másként. bár itt valszeg nem elfogadják, hanem leszarják az emberek a másikat. mármint nem csak a buzikat, hanem úgy mindenkit... és igazából talán ez zavar itthon a legjobban, h ha valakit elkezdek nézni metrón/villamoson, mert pl tetszik a haja, akkor kb 10 mp -en belül én érzem magam szarul, mert emberek azt gondolják h bámulom. ez a tipikus keleti fos, h 0. körben mindenkit az ellenségednek gondolsz, bent élsz a kis világodban, betokosodva az otthonod-munkahely-barátok közé, ez annyira idegen nyugaton, h hihetetlen.

    nem tudom miért kapcsolódik ez ide, csak beugrott..

    VálaszTörlés
  2. így van! otthon elképzelhetetlen lenne, hogy meleg legyen a polgármester pölö... mondjuk a fiatalok nyitottabbak már szerintem, mint az előző generáció,és ez tökjó :-)

    VálaszTörlés